Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πάρε αλλιώς..δες το θετικά.

Μέσα στη ραστώνη των ημερών, έχοντας περισσότερο χρόνο για χαλάρωση και περισυλλογή, αποφάσισα να κάνω μόνο θετικές σκέψεις ακόμα και για πράγματα που με ενοχλούσαν πριν.
Ιδού τα αποτελέσματα :
1) Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Κόρινθος  για μια εβδομάδα πνίγηκε στα σκουπίδια στις γειτονιές.


Σκέφτηκα πολύ θετικά και κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο αντιδήμαρχος,  με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας τουλάχιστον, θέλησε να μας διδάξει. Θέλησε να μας γυρίσει τον καθρέφτη και να μας δείξει ποιοί πραγματικά είμαστε: βρώμικοι, σπάταλοι, ανοικοκύρευτοι, αδιάφοροι πολίτες.
Θέλησε να μας οδηγήσει προς την αυτογνωσία. Το κατάφερε άραγε;


2) Περπατώντας από την  παραλία  Καλάμια προς 5Φ ανακάλυψα μια ''υπαίθρια έκθεση''
προφυλακτήρων αυτοκινήτων και καπακίων κάδων ακριβώς πάνω στην παραλία.
Η θετική σκέψη κάθισε μόνη της στο μυαλό μου:
''Τι όμορφα δένει με τα γκραφίτι στους τοίχους!!!
Μια πραγματική δημιουργία arte povera που αξίζει να μεταφερθεί στην πλατεία Πηγάσου στο Φλοίσβο και να βραβευθούν οι δημιουργοί της!


3) Στο παρελθόν αντιδρούσα με τα χορταριασμένα πεζοδρόμια και  τα λογής χορτάρια στους ανοιχτούς ακάλυπτους χώρους.Περπατώντας στην πόλη τις μέρες του Πάσχα άλλαξα γνώμη.
Τα χορτάρια είναι πολύ καλά και ευεργετικά. Αφού δεν έχουμε δέντρα ας έχουμε χορτάρια.
Παράγουν και αυτά  οξυγόνο.
'Ενας επί πλέον λόγος να αποδεχτώ την παρουσία τους είναι πως είναι άριστο καμουφλάζ για τα λογής λογής πεταμένα σκουπίδια. Τα χορτάρια τα κρύβουν πολύ καλά και  πρέπει να μείνουν ως έχουν.
   

4) Περπατώντας  πάνω στο καινούργιο πεζοδρόμιο της οδού Δαμασκηνού και μη έχοντας λάβει τις  προφυλάξεις που λαμβάνω στο μπάνιο τπυ σπιτιού μου, γλύστρισα στα πολύχρωμα πλακάκια και βρέθηκα  στο έδαφος! Όχι καθόλου δεν θύμωσα. Αισθάνθηκα πολύ τυχερή που δεν έσπασα πόδι ή χέρι και που μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξω δυό κουβέντες με τον καταστηματάρχη  που κρατά τα στατιστικά στοιχεία των πτώσεων. Υπάρχουν πάρα πολύ τυχεροί σαν και μένα αλλά και μερικοί άτυχοι που έχουν αποχωρήσει από το σημείο με τη βοήθεια του ασθενοφόρου.
 
5) Μετά την πτώση  βρέθηκα αντιμέτωπη με την αφίσσα της γνωστής επιχείρησης
KORINTHIAN PALACE, τα ωραία ματάκια του Κώστα Σαφετή και το χαμόγελο της Χαράς Βέρα.

 Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ενοχλήθηκα διόλου που ο επιχειρηματίας δεν σέβεται τις καινούργιες κολώνες φωτισμού και κολλάει αφίσσες  στο όμορφο πράσινο μαντέμι.
Χάρηκα ιδιαίτερα και πασχαλινά γιατί ποτέ στην πόλη μας, στα περίχωρα, στις συνοικίες και ενδεχομένως στο νομό, δεν έχω δει  τη λέξη ΧΑΡΑ  αναγραφόμενη κατά χιλιάδες να σου εντυπώνεται τόσο άμεσα στο μυαλό. Περπατούσα και μονολογούσα: ΧΑΡΑ, ΧΑΡΑ, ΧΑΡΑ
Η λέξη ΒΕΡΑ προφανώς θα είχε ιδιαίτερη απήχηση στους ανύπαντρους.
6)  Επιλέγοντας το παρακείμενο καφέ στην οδό Περιάνδρου για κουβεντούλα με φίλους ''απόδημους''
ανακαλυψα πόσο προφητικός  είναι ο δήμαρχος τελικά. Πριν τα Χριστούγεννα είχε προβλέψει πόσο θα απολαμβάνουμε τους πεζόδρομους, μικροί, μεγάλοι, γέροι και παιδιά. Αυτό έγινε πραγματικότητα και καταθέτω τη μαρτυρία μου:
Αρκετά παιδάκια έπαιζαν στον πεζόδρομο, με τις μπάλες, τα πατίνια και τα ποδήλατα.
Κάθε πέντε λεπτά άκουγονταν η φωνή ενός πιτσιρικά ή μιας πιτσιρίκας:
''Αυτοκίνητοοοοοοοο!'' και τα παιδάκια έτρεχαν  να πιάσουν τοίχο. 'Οπως παλιά στους δρόμους.
Πιστεύω πως πράγματι το διασκέδαζαν αλλά και πως η δημοτική αρχή φροντίζει να  διδάσκει αυτοσχέδιες ασκήσεις ετοιμότητας  στους μικρούς μας φίλους. Αυτό είναι πολύ θετικό.
Για τους οδηγούς των αυτοκινήτων έχω να πω  πως η παρέλαση μέσα από τους πεζόδρομους μαρσάροντας  τους τονώνει το ''εγώ'' μετά την κατάθλιψη  που επέφερε η οικονομική κρίση.
Το καλύτερο όλων είναι βέβαια πως η τροχαία δεν φαίνεται να συγκινείται και δεν μπαίνει καν στον κόπο να παρέμβει, παρ'όλο που οι ''Αμερικάνοι'' Κορίνθιοι κάλεσαν το 100 - όπως στην Αμερική-
Εμένα δεν με απασχολεί που δεν έρχεται. Κάτι περισσότερο θα γνωρίζει η Τροχαία.
Πιστεύω πως ασχολείται  μόνο με τα στατιστικά στοιχεία και αυτή. Για να διαπιστώσει πόσο συνειδητοποιημένοι πολίτες είμαστε ως Κορίνθιοι.

Μέσα σε αυτή τη θετική προσέγγιση αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής   που ανακαλύπτω νέες πτυχές για τον τρόπο που μπορεί να βλέπει κανείς τα πράγματα.
Μετά δε τα τελευταία γεγονότα και τις ανταλλαγές  αυτοδιοικητικών πυρών, που θα αφήσω ασχολίαστα για να μη χαλάσω τη προσωπική ''νιρβάνα'' , κρίνω απαραίτητο να διατηρήσουμε  μια εν γένει θετική στάση προφυλλάσσοντας πρωτίστως τους εαυτούς μας από τους επιζήμιους για την υγεία μας εκνευρισμούς.

Μάγια Φουριώτη

4 σχόλια:

Armonistas είπε...

Γουλίτσα;

http://www.youtube.com/watch?v=a3S-l5sGj1A

yannidakis είπε...

Χ.Α.
ειμαι πολυ χαρουμενος που μπορει κανεις να βρει μια αισιοδοξη διοδο στις κακοτπιες που εμφανιζονται κατα καιρους.
Οι κακοτοπιες ειναι μεσα στο προγραμμα ειδικα οταν προκειται για τις ημερες που διανυουμε. Παντα λοιπον λεω πως κοντρα σε καθε γκρινια και μιζερια ειναι καλο να ψαχνουμε την θετικη πλευρα απο το καθετι ακομα κι αν δεν φαινεται αμεσα :[

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Φουριώτη, να προσθέσω και μία δική μου ευτράπελη εμπειρία;
Μ. Σάββατο μεσημέρι περιμένω έξω από κρεοπωλείο να μειωθεί λίγο η ουρά προκειμένου να παραλάβω τον πατροπαράδοτο οβελία. Το κρεοπωλείο βρίσκεται στην καρδιά των νέων πεζοδρόμων, περίπου γωνία Περιάνδρου και Κύπρου. Για να φτάσω μέχρι εκεί έχω αφήσει το αυτοκίνητο μου στο Δημοτικό σχολείο επί της Αδειμάντου και σκοπεύω να ζαλωθώ το ερίφιον από το κρεοπωλείο μέχρι το πορτμπαγκάζ. Ξαφνικά μαύρο μεγάλο τζίπ, πολλών κυβικών, σταματά –ω του θαύματος- μπροστά από το κρεοπωλείο! Ναι σωστά διαβάσατε, στην καρδιά των πεζοδρόμων που φυσικά ήταν γεμάτοι κόσμο για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής! Του τζίπ εξέρχονται δύο πανύψηλοι, γεροδεμένοι, μελανοχίτωνες, με μαύρα σινιέ δερμάτινα μπουφανάκια, μεταξύ 35 και 40 χρόνων, ανοίγουν την πίσω πόρτα και εισέρχονται στο κρεοπωλείο. Βγαίνουν μετά από λίγο και με την άνεση τους αρχίζουν να στρώνουν χαρτιά στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Στην συνέχεια ο ένας ξαναμπαίνει στο κρεοπωλείο προκειμένου να μεταφέρει, προφανώς, το δικό τους σφαχτό, ενώ ο άλλος περιμένει ακριβώς δίπλα μου!
- Δεν αγοράζεις και κανένα μαρουλάκι από το μανάβικο απέναντι, του λέω.
- Γιατί, με ρωτάει
- Για να μη σε κόψει το βάρος, του απαντάω, Μα ήρθες με το τζίπ μέσα στον πεζόδρομο για να πάρεις το αρνί σου; Φοβήθηκες να το μεταφέρεις μερικά μέτρα παρακάτω; Εγώ δηλαδή που θα το ζαλωθώ μέχρι το σχολείο που πάρκαρα είμαι βλάκας και εσύ μάγκας;
Με κοιτάζει με απάθεια και μου απαντά: - Και γιατί δεν έφερες και εσύ το αυτοκίνητό σου; Ποιος σε εμπόδισε;!!!
Δεν ενοχλήθηκα καθόλου. Σκέφτηκα ότι αφού στο κεφάλι του δημάρχου έχουν μπερδευτεί οι λέξεις πεζόδρομος και δρόμος (ήπιας ή άλλης, όποτε γουστάρουμε, κυκλοφορίας) γιατί να μην έχουν μπερδευτεί και οι … δημότες!
βΣα

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[