Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Imagine the City


Οι πόλεις της Ελλάδας αλλάζουν πρόσωπο.
Γίνονται πιο όμορφες, πιο ανθρώπινες και πιο λειτουργικές, γιατί έτσι τις οραματίστηκε μια ομάδα νέων ανθρώπων.

Από τη  Ναταλί Τσιριγώτη (natalie.tsirigoti@gmail.com)

«Σκοπός μας είναι η κινητοποίηση των κατοίκων και η δέσμευση των αρμόδιων φορέων» εξηγεί η κ. Μαίρη Καρατζά, που οραματίστηκε και ηγείται του « Imagine the City », το οποίο βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία, προτρέποντας τους κατοίκους της Βέροιας, της Χαλκίδας και του Ηρακλείου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα www.imaginethecity.gr, φωτογραφίες και πληροφορίες από δημόσιους χώρους της πόλης,κτίρια, πλατείες, πάρκα, εκτάσεις- που δεν λειτουργούν όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, χαλάνε την αισθητική ή έχουν εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια, η ομάδα του
« Imagine the City », γνωστοποιεί σε φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου τις θέσεις του αστικού τοπίου που έχουν ανάγκη ή περιθώρια ανάπλασης κι εκείνοι με τη σειρά τους παρουσιάζουν προτάσεις και ιδέες για την πόλη στο πλαίσιο της έκθεσης « Imagine the City », που πραγματοποιείται σε κάθε «υιοθετημένη» πόλη

Οι μελέτες εκπονούνται στο πλαίσιο μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών σχολών δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης με αντικείμενο σπουδών την Αρχιτεκτονική, τη Διακόσμηση, το Σχεδιασμό και τις Καλές Τέχνες, καθώς επίσης κι από κάθε ατομική ή ομαδική πρωτοβουλία επαγγελματιών των σχετικών κλάδων.

Η έκθεση « Imagine the City », πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις «υιοθετημένες» πόλεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, παρουσιάζοντας στους κατοίκους τις προτάσεις ανάπλασης του εκάστοτε αστικού τοπίου, όπως αυτές αναπτύσσονται από τους μελετητές.

«θέλουμε το « Imagine the City », να γίνει θεσμός και να κινητοποιήσει τους πολίτες» λέει η κ. Καρατζά. Να οραματίζονται οι κάτοικοι την πόλη τους και να τη δημιουργούν αναλαμβάνοντας οι ίδιοι δράση. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί εύφορο έδαφος και θα δεσμευτούν οι αρμόδιοι», ορισμένοι εκ των οποίων, όπως οι δήμαρχοι της Βέροιας, του Κορυδαλλού και της Κέρκυρας, έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται θετικά στις εκκλήσεις των «οραματιστών των πόλεων». «Δεν είναι όμως μόνο η κινητοποίηση των πολιτών» συμπληρώνει η κ. Καρατζά, «είναι και η επαφή των φοιτητών με πραγματικά projects και όχι με υποθετικές εργασίες, όπως γίνεται συνήθως στις σχολές και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα» και ήδη πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων έχουν αγκαλιάσει την ιδέα και αναμένουν να αναλάβουν δράση παρουσιάζοντας τις πρώτες μελέτες.

Το 2011 το « Imagine the City » -που ήδη απαρτίζεται από μια ομάδα επαγγελματιών (αρχιτέκτονες μηχανικούς, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, γραφίστες) θα ξεκινήσει την κανονική του λειτουργία, πράγμα που σημαίνει πως όλες οι πόλεις της Ελλάδας (!) θα μπουν στο στόχαστρο της ανάπλασης. Τα «κακά» νέα είναι ότι δεν θα μπορούμε πια να κατηγορούμε τους γείτονες, τους πολιτικούς και το αγαπημένο μας «σύστημα» για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας. αφού θα είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε το χώρο στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Ένα «κλικ» στην πλατφόρμα του http://www.imaginethecity.gr/,  και όλα μπορούν να αλλάξουν!

Διαβάζοντας αυτό το δημοσίευμα μας ήλθε, παραδόξως πως, στο μυαλό η παρουσίαση της ομάδας της Πεσκάρα και η, στη συνέχεια, ανακοίνωση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Ντιγκιρλάκη. Είναι περιττό να μιλήσουμε και πάλι για επιλογές, ποιοτικές /ρεαλιστικές λύσεις και … κόστος!



Βασίλης Αυλωνίτης


(από την Ομάδα Πολεοδομικών Παρεμβάσεων και Σχεδιασμών)

 ΠΗΓΗ :  http://www.freesunday.gr/    25.04.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: