Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η συνέντευξη του Χ. Κασίμη στην εφημερίδα ''Πρώτη''

Αναδημοσιέυουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε  ο Χ. Κασίμης στον κ.  Ν.Νικολόπουλο και δημοσίευτηκε στην εφημερίδα ''Πρώτη'' το Σάββατο 8/5/2010

Κύριε Νικολόπουλε, πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο τριών αθώων συνανθρώπων μας στη διάρκεια των απεργιακών διαδηλώσεων στην Αθήνα. Οι πράξεις αυτές είναι καταδικαστέες. Θα ήθελα παράλληλα όμως να επισημάνω την αξία και το μέγεθος της μαζικής αντίστασης στην επιβολή σκληρών και κοινωνικά άνισων μέτρων που, φοβάμαι θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία, και ειδικότερα τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, σε σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και σε συνθήκες φτώχειας για πολλά χρόνια.


Από την άλλη θεωρώ ότι σήμερα η αναζήτηση των αιτίων της κρίσης, η απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, η κάθαρση και η αποκατάσταση του λαϊκού «αισθήματος δικαίου» αποτελούν τις ουσιώδεις προϋποθέσεις της λύσης.

1). Τι περιμένετε να αλλάξει για την Κόρινθο στο σχέδιο Καλλικράτη; Οι πιέσεις θα φέρουν αποτέλεσμα; Κι αν όχι, θα θεωρήσετε κάποιους και ποίους υπεύθυνους;

Δεν περιμένω να αλλάξουν πολλά! Ούτε πιστεύω ότι οι πιέσεις θα φέρουν αποτέλεσμα σε αυτή την φάση. Ίσως είναι ήδη αργά. Επειδή ακούγονται πολλά, εγώ δεν πιστεύω ότι για το αποτέλεσμα αυτό ‘συνωμότησε το σύμπαν’ κατά της Κορίνθου. Ευθύνεται η δημοτική αρχή και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ζήτημα. Με όρους δηλαδή πελατειακούς, παραγοντίστικους και κομματικούς. Το ερώτημα είναι πως πάει κανείς σε αυτή την μάχη. Η δημοτική αρχή πήγε με μια ‘από τα πάνω’ μέθοδο ενώ έπρεπε να χτίσει συμμαχίες στη βάση των τοπικών κοινωνιών, αναπτύσσοντας εκείνα τα επιχειρήματα που θα διασφάλιζαν την κοινωνική συναίνεση σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση που θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των δημοτών του νέου δήμου. Αντ’ αυτού εξάντλησε τον εαυτό της στον πολιτικό, πελατειακό παραγοντισμό στην κορυφή, σε κορώνες, απειλές και κατασκευές ‘υπονομευτών και εχθρών’ του δήμου. Η δημοτική αρχή δεν είχε επεξεργαστεί ένα ουσιαστικού περιεχομένου σχέδιο διεκδίκησης με επιχειρήματα, ούτε διέθετε σχέδιο Β’ ως εναλλακτική πρόταση. Αυτό που παραμένει να διεκδικηθεί (χωρίς επαναλαμβάνω να είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό) είναι η επέκταση των ορίων του μέχρι τον Ισθμό. Στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσα στο δημοτικό συμβούλιο σχετική πρόταση πρωτοβουλιών που θα πρέπει να πάρει ο δήμος Κορινθίων την οποία επαναδιατύπωσα ως ακολούθως μετά την πρόκληση του κ. Γκιώνη στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ την Παρασκευή 30-4-2010 όταν απευθυνόμενος στον δήμαρχο Κορινθίων κ. Πνευματικό τον προκάλεσε να γίνει δημοψήφισμα στο δημοτικό διαμέρισμα Ισθμίων για να καταδειχθεί, όπως ισχυρίστηκε, «ότι το 90% των κατοίκων είναι υπέρ της παραμονής τους στον δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας και κατά της συνένωσης με τον δήμο Κορινθίων».

Η πρόταση είναι: ο δήμος Κορινθίων να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Γκιώνη για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.

Η διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα δώσει την δυνατότητα και στις δύο πλευρές να αναπτύξουν τα επιχειρήματα και τις προτάσεις τους στους κατοίκους των Ισθμίων οι οποίοι και θα κληθούν να αποφασίσουν για την μελλοντική ένταξή τους στον ένα ή τον άλλο δήμο με τοπικό δημοψήφισμα. Αυτό που ακούστηκε ως αλαζονική πρόκληση από τον κ. Γκιώνη, ας αποτελέσει την αφορμή για μια δημοκρατική λύση στο πρόβλημα της χωροταξικής διένεξης μεταξύ των δυο δήμων. Απαιτείται ασφαλώς δημοκρατική γενναιότητα για κάτι τέτοιο!

2). Ο Αλέκος Πνευματικός όταν μιλάει για εσάς μονίμως λέει πως λέτε πολλά, προτείνετε όμως λίγα ή τίποτα.

Η Κίνηση Πολιτών λέει λίγα και προτείνει πολλά. Είμαστε η μόνη παράταξη που καταθέτει πάντα προτάσεις, πάντα εγγράφως και πάντα πρωτοκολλημένες. Ο κ. Πνευματικός είναι ο μοναδικός δήμαρχος που ουδέποτε απαντά στις προτάσεις αυτές, ουδέποτε τις συζητά, ουδέποτε διαβουλεύεται. Είναι σταθερά κλειστός στην άλλη άποψη. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά ‘σπάει τα μούτρα του’. Οι πολίτες γνωρίζουν τις προτάσεις μας για το κυκλοφοριακό, για την διαχείριση των απορριμμάτων, για την δημοτική αγορά, για τις πεζοδρομήσεις, για την διαφάνεια, την ανάπτυξη κοκ. Αυτό που εννοεί ο κ. Πνευματικός είναι ότι δεν καταθέτουμε πάντα προτάσεις που συμφωνούν με τις δικές του. Τι να κάνουμε αν δεν έχει την πολιτική παιδεία να ακούει και να αξιοποιεί την άλλη άποψη. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την αξία των προτάσεών μας.

3). Αν σας ρωτούσα για τα 3,5 χρόνια της πορείας της Κίνησης Πολιτών, είσθε ευχαριστημένος; Ο κόσμος ένιωσε τη διαφορά ή μια από τα ίδια;

Ο κόσμος, αλλά και οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένοιωσαν την διαφορά που έφερε η παρουσία της Κίνησης Πολιτών στα κοινά. Μια παράταξη που δεν συμπεριφέρεται με την παλαιοκομματική λογική, που την χαρακτηρίζει η αυτονομία, η συλλογικότητα, η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, που εκδίδει μιαν εξαιρετική εφημερίδα, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, διοργανώνει εκδηλώσεις και επεξεργάζεται απόψεις και προτάσεις για την διοίκηση του δήμου. Μια παράταξη, θα έλεγα, που κατάφερε να αλλάξει και την πολιτική ατζέντα των ζητημάτων που θα πρέπει να απασχολούν τον δήμο και την πόλη.

4). Η Kίνηση Πολιτών πιστεύετε πως θα πάει καλά και στο νέο, διευρυμένο Δήμο; Έχει σπείρει για να θερίσει;

Έχει αναμφίβολα σπείρει για να θερίσει στον υπάρχοντα δήμο Κορινθίων. Στους επόμενους μήνες θα σπείρει για να θερίσει και στον διευρυμένο. Χρειάζεται όμως να δει και τι θα σπείρει. Είναι νέα εδάφη, θέλουμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να επιλέξουμε και εδώ τις πιο ‘αποδοτικές και υγιεινές’ για την ανάπτυξη δυναμικές καλλιέργειες. Στο γεωπονικό σας ερώτημα οφείλω να απαντήσω γεωπονικά, όπως καταλαβαίνετε.

5). Θα είσθε πάλι επικεφαλής του συνδυασμού; Αν ναι, με ποιες διαδικασίες; Αυτά που ακούσθηκαν για εσάς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να τα ξαναδούμε στις εκλογές υπό μορφή στήριξης;

Ο επικεφαλής του συνδυασμού της Κίνησης Πολιτών στις δημοτικές εκλογές εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες από την ολομέλεια της παράταξης. Η ολομέλεια θα γίνει πριν το καλοκαίρι και θα είμαι υποψήφιος. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, θα ήθελα να υπενθυμίσω τόσο σε σας όσο και στους αναγνώστες σας ότι η Κίνηση Πολιτών είναι μια παράταξη αντίθετη στην πολιτική των κομματικών χρισμάτων στην αυτοδιοίκηση. Αυτό αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της παρουσίας στα κοινά. Με ανεξάρτητη φωνή και με πολιτική αυτονομία διεκδικούμε την στήριξη της κοινωνίας. Εξάλλου, έχω την άποψη ότι σε μεγάλο βαθμό και τα ίδια τα κόμματα έχουν συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο της πολιτικής των χρισμάτων και αναζητούν άλλες λύσεις. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η ανεξάρτητη παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την εγγύηση και το καταφύγιο, θα έλεγα, των πολιτών. Εμείς δώσαμε μαθήματα μιας τέτοιας ανεξάρτητης παρουσίας και οι πολίτες είμαι βέβαιος το εκτιμούν και θα το δείξουν και στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: