Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!




Η Κίνηση Πολιτών παραμένει προσηλωμένη στην αρχή ότι η προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και της διαφάνειας αναδεικνύεται αρχή υψίστης πολιτικής και κοινωνικής σημασίας.

Για το λόγο αυτό έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της Επιτροπής Απογραφής (στις 9/1/2011  και 23/1/2011 , 1/3/2011 ) και έχει επισημάνει το σημαντικό ρόλο της για την καλύτερη δυνατή απογραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, των υποχρεώσεων και απαιτήσεων του Δήμου καθώς και την σημασία όλων των παραπάνω για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

Κάτι τέτοιο κατέστη σαφές και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13/4/2011 όταν, με αποκαλυπτικό τρόπο, ο Χ. Κασίμης έθεσε την Επιτροπή Απογραφής προ των ευθυνών της για την καθυστέρηση υποβολής του πορίσματος και την μη ενημέρωση της Οικονομικής Επιτροπής (που είχε την υποχρέωση να συντάξει τον Προϋπολογισμό) σχετικά με τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή της.

Για τις συνέπειες των παραπάνω είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, όταν στην ανακοίνωσή μας την 1/3/2011 σημειώναμε:

«Είναι προφανές πως μ’ αυτή την συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής

υποβαθμίζεται ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής,

η σύνταξη του Προϋπολογισμού θα γίνει βεβιασμένα,

τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να ασκήσουν τις θεσμικές τους αρμοδιότητές τους σε καθεστώς αδιαφάνειας,

τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα γίνουν εύκολα κοινωνοί της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του νέου Δήμου

σε ένα οικονομικό περιβάλλον περικοπών και λιτότητας, δεν θα γίνει μια ανοιχτή συζήτηση για το ουσιαστικό περιεχόμενο του Προϋπολογισμού, για τις προτεραιότητές του και τις κατευθύνσεις του. Δεν θα γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και την πολιτική διαχείριση και στόχευση του Προϋπολογισμού».



Έτσι και έγινε! Θεσμικά ατοπήματα, απαξίωση των οργάνων, βεβιασμένη συζήτηση με ελλιπή δεδομένα και αδιαφάνεια.



Στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό όμως, ενδιαφέρον είχε η αντίδραση του Προέδρου του ΔΣ όταν ο Χ. Κασίμης έθεσε παράλληλα και ένα ζήτημα δεοντολογίας για το γεγονός ότι οι απογραφείς,
Χ. Καμπούρης, Χ. Χασικίδης και Σ. Τόγιας, και μέλη της Επιτροπής Απογραφής είναι και απογραφόμενοι, ως πρώην δήμαρχοι.

Ο κ. Σταυρέλης επιχείρησε να ‘παρατηρήσει’ τον Χ. Κασίμη λέγοντάς του ότι τους υπερψήφισε στο ΔΣ όταν συγκροτήθηκε η Επιτροπή ενώ τώρα τους εγκαλεί για την συμμετοχή τους. Οποία παραπλάνηση του ΔΣ και της κοινής γνώμης!

Γνωρίζει ο κ. Σταυρέλης ότι ο ορισμός της Επιτροπής είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημάρχου ο οποίος με απόφασή του όρισε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας κ.κ. Χ. Καμπούρη και Χ. Χασικίδη και τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σ. Τόγια καθώς επίσης και δέκα υπάλληλους, στελέχη των υπηρεσιών των συνενούμενων δήμων χωρίς το θέμα να έρθει καν στο ΔΣ. Το γνωρίζει και παρά την αντίδραση του Χ. Κασίμη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές, επέμεινε. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η παραπλάνηση και η αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων. Έχει συμβεί και με άλλες αποφάσεις του ΔΣ, επισημάνσεις και αιτήσεις της Κίνησης Πολιτών. Δεν μας ξενίζει πλέον. Όπως δεν μας ξενίζει ότι σύσσωμη η Επιτροπή Απογραφής υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό.

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

Από το Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο κ. Χασικίδης λέει ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε "σχεδόν ομόφωνα" ενώ καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης , που εκπροσωπούν το 53% των ψηφοφόρων, καταλαβαίνουμε όλοι το επίπεδο της δοτής δημοτικής πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.