Η Κινηση Πολιτων στο διαδικτυο


Το διαδικτυακό κανάλι της Κίνησης Πολιτών στο YouTube H Κίνηση Πολιτών στο Facebook Η Κίνηση Πολιτών στο Twitter

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μελέτη της Ομάδας DART '' Progetto Corinto'' Μέρος Γ' ( με video)

Η παρέμβαση μας βασίζεται σε ερωτήματα, απορίες και κρίσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα δικά μας δεδομένα (τοπικά και εθνικά), τις δικές μας προτάσεις και θέσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και στα προτεινόμενα από την ομάδα των κ. καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.


Οι σχολιασμοί μας αφορούν καθαρά σκέψεις και προβληματισμούς που προέκυψαν από την μελέτη, μία προς μία, της κάθε ενότητας.



Ένα ενδεχόμενο πράσινο δίκτυο (Massimo Angrilli)

Προτείνει επεμβάσεις πρασίνου σε όλο το μήκος της ακτογραμμής από τον Ισθμό μέχρι το Λέχαιο, στον Ξηριά, σε όλη την Σιδηροδρομική γραμμή και στα εσωτερικά των οικοδομικών τετραγώνων (ακάλυπτους χώρους).

Όσον αφορά τον Ξηριά και την σχεδιαζόμενη «αναβίωση του ποταμού» έχουμε ήδη αναφερθεί στις παρατηρήσεις μας στον κ.Clementi.

Σε ότι αφορά στα εσωτερικά των οικοδομικών τετραγώνων, θα προτείναμε να ειδικευτούν οι προτάσεις σε 2 -3 τυπικά τετράγωνα, ώστε να μελετηθούν και ως προς την χρήση τους και ως προς την δυνατότητα που υπάρχει για μια πραγματική παρέμβαση.

Σε ότι αφορά την σιδηροδρομική γραμμή θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πλήρως με την ιδέα μετατροπής της σε διάδρομο βιώσιμης κινητικότητας, όπως αναφέρεται στη μελέτη, αρκεί να μας πρόσφερε τα απαιτούμενα στοιχεία υλοποίησης του όλου έργου.

Σε μία πόλη όπου ο χώρος που καλύπτεται από τσιμέντο είναι συντριπτικά μεγαλύτερος εκείνου του πρασίνου, κάθε πράσινη επέμβαση είναι θεμιτή. Ιδίως στον χώρο του κέντρου της πόλης. Στον χώρο του κέντρου της πόλης, έχουμε πρόταση για … πράσινες στέγες (με φυτά και πόες) σε σπίτια και πολυκατοικίες!

Θα ήταν νομίζουμε πιό εφικτό, αντί του δαπανηρού και χρονοβόρου αυτού προγραμματισμού, να προωθήσουμε τον γνωστό και αποδεδειγμένα καλό ιταλικό κανόνα της κεραμοσκεπής. Λύση νομοθετικά κατοχυρωμένη και επιδοτούμενη από τον δήμο σε πολλές πόλεις της Ιταλίας. Λύση, για την Κόρινθο, οικονομικά προσφορότερη, γρήγορη, περιβαλλοντικά συμβατή και αισθητικά εγγύτερη στο διαχρονικό ύφος της πόλης.



Και μία γενική παρατήρηση για το κέντρο της πόλης. Το κέντρο κάθε πόλης στην Ιταλία, ακόμα και του μικρότερου χωριού, αποτελεί το σημαντικότερο, το πρώτο και χαρακτηριστικότερο σημείο αναφοράς. Στις προτάσεις όμως της Ομάδας, δεν βλέπουμε κάποια προσπάθεια αναβάθμισης ή αστικού μετασχηματισμού ή κάποιας άλλης παρέμβασης για το κέντρο της Κορίνθου, αν και είναι συμβατική τους υποχρέωση, από το άρθρο 2 της σχετικής σύμβασης, όπου το οριοθετημένο από συγκεκριμένους δρόμους κέντρο αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς. Θα ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι το κέντρο της πόλη είναι για την Ομάδα αντάξιο των οραματισμών τους και δεν χρειάζεται παρεμβάσεις.

Parco del Istmo ( Πάρκο Ισθμού ) (L. Pignatti)


Η πρόταση, ως δημότες του δήμου Κορινθίων, μας αφορά μόνο εγκυκλοπαιδικά.

Προσωρινά το κομμάτι αυτό της μελέτης μπορεί να δοθεί ως δώρο στον δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας ή να χρησιμοποιηθεί από κοινού από τους δύο όμορους Δήμους.

Το θέμα, όπως φάνηκε και στην τελευταία διαβούλευση, διακριτικά περνάει σε δεύτερη μοίρα και μαζί του και η ιδέα για αναβίωση των Ισθμίων αγώνων(!) με την οποία επιχειρηματολόγησε η ομάδα των καθηγητών, πανεπιστημιακή αδεία. Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να επεκταθούμε, καθότι και στο σώμα της μελέτης που μας δόθηκε τα στοιχεία είναι φωτογραφικά!!

Το συγκεκριμένο σημείο, είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η δημοτική αρχή χειρίστηκε το όλο θέμα και του βαθμού ενημέρωσης και καθοδήγησης που έκανε στην ομάδα των μελετητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.


Λιμάνι Ξηράς. Ένα σχέδιο για τον κόμβο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. (Filippo Raimondo)
Η πρόταση αναφέρεται στην σύνδεση του σταθμού του Προαστιακού και της περιοχής γύρω του, με τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον σχεδιασμό μεγάλο μέρος του αναφέρεται στο χώρο του 6ου Σ.Π., ο οποίος ανήκει στο ΥΠΕΘΑ. Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο, μέχρι τουλάχιστον να αποδοθεί στο Δήμο, όπως διακηρύσσεται (ελπίζουμε ότι λογικά θα έχει επισημανθεί από την δημοτική αρχή στις συχνές επισκέψεις της στην Πεσκάρα).

Για το στρατόπεδο, τον αποχαρακτηρισμό του, την ένταξη του στον ιστό της πόλης και την χρήση του χώρου, υπάρχει εδώ και καιρό ένας έντονος προβληματισμός ο οποίος υπερβαίνει την απλή οικιστική ζώνη της πρότασης. Στα πλαίσια του οραματισμού για μία νέα μορφή της πόλης, το στρατόπεδο και η μορφή της χρήσης του, μπορεί να σηματοδοτήσει μία τάση επέκτασης προς την Αρχαία Κόρινθο, συμπληρωματική της αναβάθμισης του σταθμού του Προαστιακού που προτείνεται. Η απόδοση του στρατοπέδου στον δήμο και η μορφή της χρήσης του μπορεί να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα για την ανάπτυξης της πόλης. Η πρόταση, ως εκ τούτου, είναι πολύ φτωχή σε σχέση με την σημασία του.
Όσο για τον υπόλοιπο προτεινόμενο σχεδιασμό, από τα στοιχεία που συγκρατήσαμε κατά την παρουσίαση, πρέπει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά η εκτίμησή μας θα ήταν ελλιπής, καθότι στο τεύχος που μας παραδόθηκε ελάχιστα πράγματα περιλαμβάνονται.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συναυλία Σάκη Ρουβά: Απαιτούνται δημόσιες και τεκμηριωμένες απαντήσεις




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/7/2010

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στα τοπικά, ηλεκτρονικά και έντυπα, ΜΜΕ τα οποία θέτουν μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την διοργάνωση της συναυλίας του Σ. Ρουβά στο Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου την 26η Ιουλίου 2010.


Στα ερωτήματα αυτά δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Δήμαρχο κ. Α. Πνευματικό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΔΟΝΑΚ) κ. Δ. Τζαναβάρα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρκάδων «Το Μαίναλον».

Η Κίνηση Πολιτών ζητά την άμεση δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν τόσο στην διοργάνωση όσο και στην διαχείριση της παραπάνω συναυλίας.

Αυτό απαιτούν οι κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα.


Από το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εξακολουθούν να κρύβονται...


Στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Ιουλίου 2010, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών για τις αναθέσεις στον εταίρο του, ο κ. Ντιγκιρλάκης κατέθεσε 'έγγραφα στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων’.


Με αίτησή μας (Αρ. Πρωτ. 18669/12-7-210) ζητήσαμε τα στοιχεία που κατατέθηκαν. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις μας στο δημαρχείο, ο δήμαρχος υπεκφεύγει και κωλυσιεργεί την εκχώρηση των εγγράφων.

Τι νόημα έχει άραγε η κατάθεση των εγγράφων, αν δεν μπορούν να τα παραλάβουν αυτοί για τους οποίους προορίζονται;

Πρόκειται αναμφίβολα για μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Η δημοτική αρχή αρέσκεται σε δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά επί της ουσίας αποφεύγει να παραδώσει τα στοιχεία που ζητούνται, πιστεύοντας πως έτσι κερδίζει χρόνο.

Εμείς έχουμε και υπομονή και στοιχεία στη διάθεσή μας.
Θα περιμένουμε και αυτή την εβδομάδα την εκχώρηση των εγγράφων.
Μετά τον λόγο θα έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μήπως και αποκατασταθεί η νομιμότητα στον δήμο Κορινθίων.

Τα χάλια στο κέντρο της Κορίνθου

                       
                               Οδός Σεφέρη  2 και Δαμασκηνού πίσω από τη Στρατιωτική Λέσχη
                                Πιό κοντινό πλάνο
Το πεζοδρόμιο πίσω από τη Στρατιωτική Λέσχη


                                Πιό κοντινό πλάνο. Πότε έγινε αποκομιδή τελευταία;
                                Επανάληψη με βάθος σκουπιδιών
                               Αλλάξατε την  ταμπέλα του Λαογραφικού Μουσείου.Ορθά.
                               Την παλιά την αφήσατε εκεί μαζί με τα σκουπίδια; Για να την πάρει ποιός;

Για να μη μας λέτε κύριε Δήμαρχε στον απολογισμό  σας ότι ή πόλη είναι καθαρή.
Κρίμα για τους χιλιάδες επισκέπτες  -  που όπως μας είπατε ξεχύθηκαν προχτές στην πόλη-  να αντικρύζουν αυτό το θέαμα στο κέντρο της Κορίνθου.
Ελπίζουμε ο Αντιδήμαρχος κ.Μελέτης να  αντιδράσει σύντομα.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η κ. Μαλατέστα μίλησε για ‘απολυμάνσεις’ χωρίς να ‘καθαρίσει’ τίποτα...



Μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής, η κ. Μαλατέστα απάντησε τελικά σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με τις αναθέσεις των απολυμάνσεων των Βρεφονηπιακών Σταθμών σε εταίρο του αντιδημάρχου κ. Χ. Ντιγκιρλάκη.


Και τι είπε η κ. Μαλατέστα;

• Ότι οι αναθέσεις έγιναν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών και όχι την ίδια.
• Ότι οι αναθέσεις είναι στον χημικό κ. Κ. Γεωργόπουλο και όχι στην εταιρεία του κ. Ντιγκιρλάκη.
• Ότι ο κ. Κ. Γεωργόπουλος δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Ντιγκιρλάκη.
Η κ. Μαλατέστα (όπως εξάλλου και οι κ.κ. Πνευματικός και Ντιγκιρλάκης) δεν απαντά επί της ουσίας των ερωτημάτων. Επανερχόμαστε λοιπόν:

• Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού Βρεφονηπιακών Σταθμών παίρνονται μετά από εισήγηση της Προέδρου κ. Μαλατέστα. Μέσα από ποια διαδικασία λοιπόν η κ. Μαλατέστα επιλέγει τα περασμένα χρόνια τον εταίρο του κ. Ντιγκιρλάκη και όχι κάποιον άλλο από τις 14 νόμιμες επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου με το ίδιο αντικείμενο;

• Πως γίνεται ο έλεγχος νομιμότητας στην περίπτωση αυτών των αναθέσεων όταν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο κ. Κ. Γεωργόπουλος λειτουργεί και εκδίδει πιστοποιητικά απολύμανσης με την άδεια λειτουργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει εκδοθεί στην κοινή επιχείρηση «Γεωργόπουλος Κ. – Ντιγκιρλάκης Χ. Ο.Ε.» και η οποία απαγορεύεται από τον νόμο να χρησιμοποιηθεί από άλλη επιχείρηση;

• Η κ. Μαλατέστα όχι μόνο γνώριζε που ανέθετε τις απολυμάνσεις αλλά συνειδητά δεν ασκούσε και τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας γιατί αν τον ασκούσε αφενός θα φαινόταν αμέσως η επιχειρηματική σχέση του κ. Γεωργόπουλου με τον κ. Ντιγκιρλάκη και αφετέρου θα προέκυπτε η παράνομη χρήση της αδείας της κοινής εταιρείας.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν ποινικές αλλά πάνω απ’ όλα πολιτικές ευθύνες.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων και η κ. Μαλατέστα σε γνώση τους αναθέτουν δουλειές σε εταίρο του αντιδημάρχου κ. Ντιγκιρλάκη, προσποιούμενοι ότι δεν γνώριζαν, χωρίς να ασκήσουν έλεγχο νομιμότητας. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής αδιαφάνειας, ευνοιοκρατίας και άνισης μεταχείρισης που χαρακτηρίζει αυτή την δημοτική αρχή.

Η σιωπή ή η υπεράσπιση αυτής της πολιτικής επιβραβεύεται. Αυτό εξάλλου δεν έδειξε και η πρόταση-εκλογή της κ. Μαλατέστα στη θέση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το ερώτημα όμως παραμένει. Θα μιλήσουν οι υπεύθυνοι επί της ουσίας; Θα παραιτηθεί κανείς;

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Όταν έχει Κίνηση.......

   
   Καλός ο Δήμος Μπροστά.
    'Οταν  έχει Κίνηση καλό είναι να κοιτάμε και το αυτοκίνητο  μπροστά προς αποφυγή
    υλικών ζημιών τουλάχιστον.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εντυπώσεις, εικόνες και σκέψεις από το ''Πανηγύρι''

   
    Χτες  παρακολουθήσαμε την ''πρεμιέρα'' του θεατρικού έργου του Δ. Κεχαϊδη  ''Το Πανηγύρι'' από 
   τη Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου.«Το πανηγύρι», «ένα αριστουργηματικό ποιητικό δράμα», όπως 
   χαρακτηρίστηκε, αντιπροσωπευτικό της νεοελληνικής θεατρικής εργογραφίας, αναφέρεται στο θέμα
  της μοναξιάς.Το «Πανηγύρι» είναι ένα έργο με σπάνιες αρετές,  που παρουσιάζει και κρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με τρόπο ρεαλιστικό και ποιητικό. Είναι μια καθαρά ελληνική ιστορία.
Το έργο αυτό γράφτηκε σαν αφιέρωμα στους ανθρώπους του κάμπου που εγκαταλήφθηκαν να σβήσουνε στο περιθώριο και τη μοναξιά. Ξεχασμένοι και καταδικασμένοι στη φτώχια και την αμορφωσιά, θ’ αναζητήσουν διέξοδο στη φυγή που τους προσφέρει ο ύπνος, το κρασί και τ’ όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Οι νεώτεροι, τα πιο ζωντανά κύταρα, θα καταφύγουν στην πόλη. Ανυποψίαστα θύματα κι αυτοί μιας οικονομικής πολιτικής που οδήγησε στην ερήμωση της υπαίθρου και στον υδροκεφαλισμό των αστικών κέντρων. Αυτή η εσωτερική μετανάστευση του λαού μας βρήκε  υποδοχή στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Κάτοικοι απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, μετανάστευσαν στην πόλη με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια και τον πολιτισμό τους. Έτσι δημιουργήθηκαν οι σύγρονες πολυσυλλεκτικές  ελληνικές πόλεις.


Η Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου  είναι μια ομάδα  ανθρώπων που  παράγει πολιτισμό, χωρίς ''επιχορηγήσεις'', με τη συμμετοχή και εθελοντική προσφορά νέων ανθρώπων  που οραματίζονται διαφορετικά τα πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο τους.
Το αποτέλεσμα της  δουλειάς τους είναι άριστο.
Δημιούργησαν και   διαμόρφωσαν ένα χώρο πολιτισμού, στις παλιές αποθήκες του Δασικού Συνεταιρισμού  στο Χιλιομόδι προσφέροντας   ατέλειωτες ώρες  εργασίας.
Η κάθε λεπτομέρεια προσεγμένη. Η  τέλεια αναπαράσταση της ζωής του θεσσαλικού κάμπου την εποχή του μεσοπολέμου.Επαγγελματική δουλειά από μια ομάδα ερασιτεχνών.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την  ανιδιοτελή προσφορά τους στον πολιτισμό.
Συγκρίνοντας  τη χτεσινή  ποιοτική παράσταση με μια ''επιχορηγούμενη'' από τη Ν.Α Κορινθίας  παράσταση  στο μνημείο Νικηταρά πέρσι, που πληρώθηκε  με 9.000 ευρώ  (την τίμησαν με την παρουσία τους  οι τοπικοί άρχοντες) προβληματιζόμαστε.
Στο νέο Δήμο Κορινθίων η Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου  μπαίνει με περγαμηνές.
Θα τύχει άραγε της ανάλογης αντιμετώπισης από τη νέα δημοτική αρχή;
Θα στηρίξει η νέα δημοτική αρχή την  εγχώρια παραγωγή  πολιτισμού  αξιοποιώντας  τους  ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη των εισαγόμενων και αμφίβολης ποιότητας εκδηλώσεων;
Θα έχουμε πολλά να πούμε και να γράψουμε μέχρι τότε.
Προς το παρόν ας ευχηθούμε στη Θεατρική Σκηνή Χιλιομοδίου : ''Κρατάτε γερά''
Στους επισκέπτες του ιστολογίου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δουν την παράσταση.



  

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Δυο έργα ΣΔΙΤ στο Δήμο μας πηγαίνουν στις καλένδες


Όπως είχαμε επισημάνει στο Δ.Σ. του Δήμου προ δυο μηνών περίπου και επιβεβαίωσε, κατά το ένα σκέλος, και ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτης, και τα δυο έργα ΣΔΙΤ στον Δήμο μας πηγαίνουν στις καλένδες. Πρόκειται για τα έργα:


1. Κατασκευή και συντήρηση νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα ΚΕΥΑ Εξαμιλίων με ημερομηνία έγκρισης του έργου από ΔΕΣΔΙΤ την 06.09.2006

2. Ανέγερση κτιρίου Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορίνθου στην Ποσειδωνία με ημερομηνία έγκρισης έργου από ΔΕΣΔΙΤ την 01.03.2007
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το μεν πρώτο κρίθηκε τεχνικά ανώριμο λόγω των ρυμοτομικών προβλημάτων που είχαν τα οικόπεδα άλλων πόλεων, όπου σχεδιάζονταν έργα ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου, το δε δεύτερο δεν κρίνεται ότι είναι σε προτεραιότητα αυτή την στιγμή λόγω και της κατάργησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αυτά προκύπτουν και από δηλώσεις της υπουργού κ. Κατσέλη η οποία ανακοίνωσε ότι μόνο μερικά από τα 52 αρχικά έργα είναι ώριμα. και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν τα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν στον Δήμο μας. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου επιβεβαιώνεται και από πληροφορία μας ότι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος κατασκευής των φοιτητικών εστιών των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειου Θράκης και Πελοποννήσου εκλήθη να αναθεωρήσει την σύμβαση για την πρώτη περίπτωση αλλά όχι γι' αυτήν του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρά τις ενστάσεις και τον γενικότερο προβληματισμό για τα έργα ΣΔΙΤ και το κόστος τους (που εκφράζεται και από κυβερνητικά στελέχη), μάθαμε ότι ο Δήμαρχος έσπευσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Τετάρτης 30/6/2010, να τοποθετηθεί θετικά σε σχέση με την κατασκευή του Διοικητηρίου στη Ποσειδωνία. Ξέχασε προφανώς ότι με πρωτοβουλία του, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη χωροθέτηση στη συγκεκριμένη θέση, θεωρώντας ότι θα εντείνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης. Ξέχασε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση και την ασαφή εικόνα των υπηρεσιών που θα κληθεί να στεγάσει ένα διοικητήριο μετά από 2-3 χρόνια. Και ξέχασε επιπλέον ότι στο χώρο του 6ου Συντάγματος η μελέτη της ομάδας του πανεπιστημίου ΠΕΣΚΑΡΑ, που ανέθεσε με πρωτοβουλία του ο Δήμος, σχεδιάζει οικιστική ζώνη δημόσιων κατοικιών (υποθέτουμε ότι πρόκειται για στέγαση Υπηρεσιών).

Δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσει κανείς. Επιβεβαιώνεται ότι η δημοτική αρχή του κ. Πνευματικού, αφενός δεν γνωρίζει, ούτε παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν στο Δήμο μας και αφετέρου επιδεικνύει την συνήθη πολιτική της: «όπως μας βολεύει και όπου φυσάει ο άνεμος». Την μια ξεσηκώνει το δημοτικό συμβούλιο κατά του Διοικητηρίου στην Ποσειδωνία, την άλλη τοποθετείται θετικά αγνοώντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η εκλογή της νέας προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μαλατέστα (βίντεο)



Καταγράψαμε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε σαν μοναδικό θέμα την εκλογή  νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Εξελέξη η κ. Γεωργία Μαλατέστα με 14 ψήφους  της πλειοψηφίας επί συνόλου 27 συμβούλων
Απόντες από την πλειοψηφία οι κ.κ Μελέτης, Ντιγκιρλάκης, Κουκουλίδης.
Απούσα η Ένωση Κορινθίων και η  παράταξη του κ. Γιώτη(πλην Χ. Λιάπη)
Ο Χ.Κασίμης απεχώρησε από τη συνεδρίαση.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Δηλώσεις Χ.Κασίμη για την υπόθεση Ντιγκιρλάκη



Αυτές τις δηλώσεις έκανε ο Χ.Κασίμης  στους δημοσιογράφους  σήμερα το πρωί.
'Επεται συνέχεια.......

Μιά πόλη μαγική.....




«…Σαν πέσει η σκοτεινιά η αναπνοή μου θα σμίξει με τ’ αγέρι…» τραγουδούσε χτες καθώς έπεφτε το βράδυ, το γυναικείο φωνητικό σύνολο OPUS FEMINA με τη διεύθυνση της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου και τη συνοδεία της ορχήστρας Νυκτών εγχόρδων ATTIKA.
Για άλλη μια φορά, όσοι βρεθήκαμε στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Εξαμίλια, χτες Κυριακή 18 Ιουλίου, ταξιδέψαμε γλυκά στα μονοπάτια της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη.
«Τ’ αστέρι του βοριά θα φέρει ξαστεριά…» μας βεβαίωσαν τραγουδώντας
«a capela» τα κορίτσια του φωνητικού κι εμείς τις πιστέψαμε.
Γιατί η ομορφιά της μουσικής και η φίνα παρουσία τους, έκανε να μοιάζουν όλα μαγικά, κι όλα δυνατά…

Ντίνα Ξύδη

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μελέτη της Ομάδας DART '' Progetto Corinto'' Μέρος Β' ( με video)



Η παρέμβαση μας βασίζεται σε ερωτήματα, απορίες και κρίσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα δικά μας δεδομένα (τοπικά και εθνικά), τις δικές μας προτάσεις και θέσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και στα προτεινόμενα από την ομάδα των κ. καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.


Οι σχολιασμοί μας αφορούν καθαρά σκέψεις και προβληματισμούς που προέκυψαν από την μελέτη, μία προς μία, της κάθε ενότητας.



Water Space (Pepe Barbieri)


Η ιδέα της προβλήτας που επεκτείνει τον πολεοδομικό ιστό κάθετα στην παραλία, μέσα στην θάλασσα, είναι σωστή. Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα στον κόσμο να περπατήσει πάνω στο νερό, προς το κέντρο αυτού που η ομάδα ονομάζει piazza del acqua (πλατεία του νερού). Ταυτόχρονα η προβλήτα προστατεύει την παραλία από την γνωστή σε όλο τον Κόλπο διάβρωση των ακτών. Όταν όμως έχεις ένα παραλιακό μέτωπο 2,5 περίπου χιλιομέτρων και εστιάζεις την παρέμβαση σου μόνο στην έξοδο της Γ.Παπανδρέου στα Καλάμια, αυτό είναι σημειακή παρέμβαση. Δεν βλέπουμε δηλαδή σχεδιασμούς με πεζο/ποδηλατοδρόμους, διαμορφώσεις για αθλητικές δράσεις, χώρους αναψυχής ή άλλου είδους σχεδιασμούς που θα έφερναν τον κόσμο στο μεγαλύτερο αν όχι σε όλο το μήκος της ακτογραμμής, πράγμα που είναι και το ζητούμενο.

Επίσης υπάρχει αναλυτικά πρόταση χωροθέτησης ενός μεγάλου πολυώροφου ξενοδοχείου σε υπάρχοντα χώρο, ο οποίος εξ όσων γνωρίζουμε είναι ιδιωτικός. Αλλά και αν ο σχεδιασμός προτείνεται με ιδιωτικές επενδύσεις, αντιβαίνει με τους όρους δόμησης που ισχύουν για την Κόρινθο (επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων) και βεβαίως δεν υπεισέρχεται σε διερεύνηση βιωσιμότητας μιας τέτοιας επένδυσης.

Και ένα γενικό σχόλιο για τις προτεινόμενες ξενοδοχειακές μονάδες και στην περιοχή του Ισθμού: πολύ φοβόμαστε ότι οι αριθμοί των επισκεπτών για την κάλυψη των κλινών τους, θα είναι υπερβολικοί σε σχέση με την πραγματικότητα και την κρίση!



Να παρατηρήσουμε ακόμα ότι δεν έχουμε καμία αναφορά σχετικά με το παραλιακό μέτωπο στις περιοχές της Ποσειδωνίας και του Κανταρέ (Δύο Βουναλάκια).


Η πρώτη δεν εντάσσεται ούτε στους σχεδιασμούς του Λιμανιού ούτε στον σχεδιασμό για το Μουσείο Κεραμικής, ενώ η δεύτερη ενσωματώνεται απλά στο αρχαιολογικό πάρκο Αρχαίας Κορίνθου – Λεχαίου.

Η περιοχή Κανταρέ σε σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται ανατολικά του έως τα όρια της παραλίας στα Καλάμια, είναι μία μεγάλη ενότητα με τεράστιες προοπτικές παρεμβάσεων που μπορούν να αλλάξουν και να αναβαθμίσουν και την περιοχή όλη και την όψη της δυτικής εισόδου της πόλης από την Βόχα.

Ακόμα δεν υπάρχει αναφορά για το τμήμα του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται από το τέρμα της οδού Πυλαρινού (πίσω από την Νομαρχία) έως το όριο του Ξηριά. Παραλιακό μέτωπο για την πόλη της Κορίνθου δεν είναι μόνο τα Καλάμια!

To λιμάνι της Κορίνθου:
Θέματα και προοπτικές (R. Pavia/ M. DiVenosa)



Στην μελέτη ο σχεδιασμός γίνεται με την a priori προϋπόθεση ύπαρξης ενός τουριστικού λιμανιού. Όσο για την εμπορική του χρήση προτείνει την αντιμετώπιση του θέματος με την αποκέντρωση των εμπορικών δραστηριοτήτων γενικά, και την διενέργεια τριετούς έρευνας – επιχειρησιακού προγράμματος, η οποία αποτελείται από ενότητες που αναφέρονται ως επικεφαλίδες, αλλά χωρίς ανάλυση. Ο όλος σχεδιασμός ολοκληρώνεται με 2-3- σχέδια που απεικονίζουν στη θέση του λιμανιού μια μεγάλη μαρίνα με επεκτάσεις της προβλήτας.


Θα περιμέναμε από την ομάδα, να προβληματιστεί περισσότερο και να μας παρουσιάσει μία πραγματική λύση στο θέμα λιμάνι και λειτουργία του, από το να απεικονίσει –έτσι απλά- μία απλή μαρίνα. Θα ήταν και πολύ επίκαιρο και πολύ χρήσιμο για την πόλη. Να παρατηρήσουμε ακόμα ότι, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κανείς δεν εμποδίζει ένα σχεδιασμό όπου το τουριστικό τμήμα θα ήταν το κυρίαρχο τμήμα χρήσης. Όχι όμως και το μοναδικό.

Τέλος, ενώ ο σχεδιασμός αυτής της ομάδας προβλέπει διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις στα μπαζώματα του Αγ.Νικολάου, άλλη ομάδα, στον ίδιο χώρο, προτείνει Μουσείο Κεραμικής!



Ομαδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

15 μέρες μετά


Στις 30 Ιουνίου θέσαμε δημόσια από αυτό το ιστολόγιο το ερώτημα :

α)Πόσες και ποιές αναθέσεις για απολυμάνσεις σχολείων έγιναν στην εταιρεία του κ.Ντιγκιρλάκη ή στον εταίρο του από το 2007 μέχρι το 2010, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του ιδίου του δημάρχου;

β)Πόσες και ποιές αναθέσεις έγιναν στην ίδια εταιρεία ή στον εταίρο του κ. Ντιγκιρλάκη από τον Οργανισμό Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών για το διάστημα 2007-2010 για τις απολυμάνσεις παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών;

Τις απαντήσεις αυτές δεν τις λάβαμε. Ο κ, Ντιγκιρλάκης απάντησε με χαρακτήρισμούς σε συνεντεύξεις του.
Στις 6 Ιουλίου με επιστολή μας, που προωτοκολλήθηκε στο δήμο με Αρ Πρωτ. 18150 ζητήσαμε :

Α) Φωτοαντίγραφα των τιμολογίων που έχει εκδώσει ο κ. Γεωργόπουλος Κων/νος από το 2007-2010 προς το Δήμο Κορινθίων ( ΚΑ 10/6277 και τίτλο «Λοιπές δαπάνες για ύδρευση, άρδευση, φωτισμό, καθαριότητα» για το 2008 και τα υπόλοιπα έτη) με βάση την ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘΜ. 273
(Απόσπασμα από το Πρακτικό αριθ. 14/19-9-2008) και τις λοιπές απ’ ευθείας αναθέσεις από τον δήμαρχο Κορινθίων
Β) Τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος Κορινθίων με τον κύριο Γεωργόπουλο Κωνσταντίνο
Κάτοικο Εξαμιλίων, χημικό με ΑΦΜ 045363678 ΔΟΥ Κορίνθου.
Γ) Την άδεια που διαθέτει κ. Γεωργόπουλος Κων/νος, ούτως ώστε να εκτελεί απολυμάνσεις και απεντομώσεις.
10 μέρες μετά  την κατάθεση του εγγράφου μας δεν έχουμε λάβει απάντηση. Στο δημαρχείο που απευθυνθήκαμε σήμερα δεν γνωρίζει κανείς τίποτε.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Ιουλίου ο κ. Ντιγκιρλάκης κατέθεσε  κάποια έγγραφα στη διάθεση των συμβούλων.
Κάναμε νέα αίτηση στις 12 Ιουλίου, όπως μας ζητήθηκε από το προεδρείο του ΔΣ, με αριθμό πρωτοκόλλου 18669/12-7-210, ώστε να πάρουμε και εμεις τα στοιχεία που κατατέθηκαν.
Σήμερα που αναζητήσαμε την τύχη του εγγράφου μας, βρήκαμε πως ήταν ακόμα στο πρωτόκολλο. Τέσσερις  μέρες από τον έναν όροφο στον άλλο!!!
'Επειτα, αφού το έγγραφο έφτασε στον 2ο όροφο, πήραμε την απάντηση από τη Γραμματεία πως πρέπει να δοθεί έγκριση από τον κ.Δαλαμαρίνη και από τον κ. Δήμαρχο.
Πιστεύουμε πως όταν τίθενται ζητήματα ηθικής τάξης και διαφάνειας η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα, δημόσια και με στοιχεία. Δεν αρκούν οι κορώνες, οι λεονταρισμοί και οι γενικότητες.
Απαιτούνται απαντήσεις του Δημάρχου και της κ. Μαλατέστα με αποδείξεις και στοιχεία (όπως όφειλαν να κάνουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Θα συνεχίσουμε να τα αναζητούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.


Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μελέτη της ομάδας DART ''Progetto Corinto'' Μέρος Α' (με βίντεο)

Μετά την παρουσίαση της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα στην Κόρινθο, και αφού μελετήσαμε λεπτομερώς το τεύχος της μελέτης που μας δόθηκε από το δήμο θεωρούμε υποχρέωση μας να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και να ενημερώσουμε τους Κορίνθιους δημότες. Θα ακολουθήσει μία σειρά δημοσιεύσεων σύμφωνα με τις ενότητες της μελέτης συνοδευόμενη από τις δικές μας επί μέρους προτάσεις.

Ο φάκελος Progetto Corinto περιλαμβάνει 10 ενότητες υπογεγραμμένες από αντίστοιχα μέλη της ομάδας της Πεσκάρα. Αυτές είναι κατά σειρά:


1. Γενική Κατανομή της Έρευνας (Lucio Zazzara)

2. Κόρινθος: Ένα Στρατηγικό Όραμα για το μέλλον της (Alberto Clementi)

3. Water Space (Pepe Barbieri)

4. To λιμάνι της Κορίνθου: Θέματα και προοπτικές (R. Pavia/ M. DiVenosa)

5. Ένα ενδεχόμενο πράσινο δίκτυο (Massimo Angrilli)

6. Parco del Istmo Πάρκο Ισθμού (L. Pignatti)

7. Λιμάνι Ξηράς. Ένα σχέδιο για τον κόμβο του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.
     (Filippo Raimondo)

8. Πολιτιστική Αρχιτεκτονική Τοπίου (Sussana Ferrini)

9. Μουσείο Κεραμικής (Sussana Ferrini) και

10. Αρχαιολογικό Πάρκο (Varagnoli / Santacroce)


Γενικές παρατηρήσεις


ΕΝΟΤΗΤΑ 1. Γενική Κατανομή της Έρευνας (Lucio Zazzara)

- Η απόδοση της μετάφρασης στο τεύχος που μας παραδόθηκε στα ελληνικά, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματική

- Αναφέρεται σε έναν «φουτουριστικό σχεδιασμό χωρίς όρια και περιορισμούς από την καθημερινή διαχείριση», και στο «όραμα στρατηγικής» της τοπικής αρχής που εκτέθηκε στην ομάδα και της ζητήθηκε ένας τέτοιος σχεδιασμός;
Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε καθόλου το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, υψηλού επιπέδου, για την μελέτη ανάπτυξης της πόλης της Κορίνθου και της περιοχής γενικότερα, οι σχεδιασμοί του κ.Zazzara, θα πρέπει να κατέβουν από το θεωρητικό-πανεπιστημιακό επίπεδο στην σκληρή πραγματικότητα, για να είναι χρήσιμοι.
Δεν θα ήταν σωστό, ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο, πρακτικά ανεφάρμοστο, που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 : Κόρινθος: Ένα Στρατηγικό Όραμα για το μέλλον της (Alberto Clementi)


Συνολικά προτείνονται τρεις κυρίες κατευθύνσεις επεμβάσεων, α) η δημιουργία τουριστικού πάρκου στο Ισθμό β) η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι και γ)η ενοποίηση και αξιοποίηση του σταθμού του Προαστιακού, με τον κυρίως ιστό της πόλης.

Να θυμίσουμε στον κ. Clementi ότι, η γέφυρα του Ισθμού και ένα μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι εκτός ορίων του δήμου Κορινθίων, ότι στο λιμάνι δεν λύνεται το μεγάλο και κύριο πρόβλημα του εμπορικού τμήματος, που προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία και τέλος για την δημιουργία αστικού κέντρου στον σταθμό του Προαστιακού, ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση αν δεν περιλάμβανε στον σχεδιασμό (ως εν μέρει οικιστική ζώνη δημόσιας κατοικίας όπως αναφέρεται) τον χώρο του στρατοπέδου ο οποίος ανήκει, είναι ιδιοκτησία, του ΥΠΕΘΑ!

Στα επί μέρους.
Δεν θα διαφωνήσουμε με την διαπίστωση Clementi για την αναγκαιότητα άμεσης σχεδόν ανάγκης για την αναβάθμιση της πόλης. Αυτό που δεν μας εξηγεί είναι το πως θα γίνει η πόλη «εργαστήριο αναφοράς στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ώστε να είναι ελκτική στα διεθνή οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα».

Μας μιλάει για ένα καθαρά τουριστικό λιμάνι και λέει, έτσι απλά, ότι το εμπορικό λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί, χωρίς να μας προτείνει που.
Μας μιλάει για «περιβαλλοντικές υποδομές συνδεδεμένες με το βιολογικό σύστημα του νερού και του πρασίνου» και για «αστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του αρχιτεκτονικού τοπίου του ποταμού»
Στην Κόρινθο ένα ποτάμι υπάρχει και έχει, ολόχρονα σχεδόν, τόσο πολύ νερό που ονομάζεται Ξηριάς! Το μεγαλύτερο δε μέρος του, μέσα στην πόλη, είναι πλέον εγκιβωτισμένο. Αυτό το στοιχείο δεν αναφέρθηκε στον κ. Clementi;
Αναρωτιόμαστε αλήθεια που θα μπορούσε, σε ποιο σημείο της πόλης να εφαρμοστεί ένας σχεδιασμός όπως αυτός της εικόνας.


Υπάρχει άραγε περίπτωση να σκάψουμε δρόμους εγκάρσιους στην πορεία του ποταμού για να φτιάξουμε τις τυφλές προεκτάσεις του δικτύου, όπως στο “προτείνεται” με το παρακάτω σχέδιο στο κεφάλαιο ¨ Ένα ενδεχόμενο πράσινο δίκτυο (Massimo Angrilli)¨;
Μας μιλάει για « αστική ποιότητα, αναβάθμιση των χώρων που έχουν θέα στην θάλασσα» με «κατασκευή (sic!) ελκτικών αστικών χώρων πλήρους κινητικότητας σε συνδυασμό με νέες υποδομές διαμονής αστικών υπηρεσιών, χώρων συναντήσεων κέντρων διασκέδασης» κλπ κλπ, χωρίς να μας λέει οι υπάρχοντες χώροι τι θα γίνουν. Θα απαλλοτριωθούν, προφανώς και θα ανασχεδιαστούν με τα νέα πρότυπα, όποια κτίρια έχουν θέα την θάλασσα από την Ποσειδωνία μέχρι του Κανταρέ τουλάχιστον, εκτός αν δεν καταλάβαμε καλά το παρακάτω σχέδιο!
Μας μιλάει για πλατείες τσέπης(!) και νέες τοπικές πλατείες που θα «προκύψουν από κινητοποίηση και την ικανότητα αυτοοργάνωσης των οικογενειών που μόνιμα κατοικούν (προφανώς πέριξ της υπό κατασκευή πλατείας) με την ενθάρρυνση του δήμου»(!), χωρίς να μας δίνει ένα παράδειγμα μια πιθανής τέτοιας εφαρμογής.

Όπως επίσης ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση ενός πεζόδρομου που θα ενώνει κατά μήκος της ακτής τους πρόποδες της υπάρχουσας πόλης με το αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου, που δυστυχώς όμως δεν αναπτύσσεται περαιτέρω.
Θα ήταν ευχής έργο αν κάποιοι από αυτούς τους οραματισμούς, έλυναν κάποια έστω, από τα ζωτικά προβλήματα της πόλης.

Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Παρεμβάσεων της Κίνησης Πολιτών.

Tα βίντεο από τη συνέντευξη τύπου της Κίνησης Πολιτών 2.7.2010 σε ότι αφορά το περιεχόμενο της ανάρτησής μας.




Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Γενέθλια



Κλείσαμε  αισίως 3 χρόνια  από την πρώτη μας εμφάνιση στο διαδίκτυο,
από τότε που δημιουργήσαμε το ιστολόγιό μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως συμβάλλαμε στο διάλογο και την ενημέρωση όσων χρησιμοποιούν το μέσο αυτό.
Τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας.
Με  515 αναρτήσεις και  περίπου 49.700 επισκέψεις.
Εθελοντές και όχι επαγγελματίες.
Μάθαμε πολλά χρησιμοποιώντας  τις δυνατότητες που δίνονται στο διαδίκτυο.
Δεν τα μάθαμε όλα. Θα μαθαίνουμε διαρκώς.
Ευχαριστούμε τα μέλη της Κίνησης Πολιτών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους  και αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους  για τις αναρτήσεις μας.
Ευχαριστούμε όλους εσάς  που μας διαβάζετε, όσους συνεισφέρετε με τις προτάσεις και τις υποδείξεις σας, όσους κάνετε καλοποροαίρετη  κριτική.
Συνεχίζουμε.
Αγωνιζόμαστε και Ελπίζουμε.
      Πολλά μπορούν να αλλάξουν.........



Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ο Δήμαρχος Κρύφτηκε


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας  εδώ για τις αναθέσεις απολυμάνσεων δημοτικών κτηρίων θέσαμε το ερώτημα : Πόσο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεών τους ασκούν άραγε τα θεσμικά όργανα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου όταν κάνουν αναθέσεις; Με άλλα λόγια, σε τι βαθμό εξετάστηκε εάν ο συγκεκριμένος ιδιώτης εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις και το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Επειδή στο δημοτικό συμβούλιο της 7-7- 2010 (από το οποίο απουσίαζε ο Χ. Κασίμης λόγω συμμετοχής του σε πανεπιστημιακό συνέδριο στην Κίνα) απάντηση δεν δόθηκε , ας αναλύσουμε λίγο τα δεδομένα .

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Υ.Α. 183897/1-10-1985 , ΦΕΚ Β΄αρ. 655 της 31-10-1985)

1. Θεσπίστηκε « ειδική άδεια για τις επιχειρήσεις που συγκροτούν συνεργεία εφαρμογής καταπολεμήσεως εντόμων ή τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους».

2. Ο ομόρρυθμος εταίρος του κ. Ντιγκιρλάκη , ως υπεύθυνος επιστήμονας του συνεργείου εφαρμογής καταπολεμήσεως εντόμων ή τρωκτικών της ομόρρυθμης εταιρίας τους , «θα ασχολείται αποκλειστικά με το έργο των απεντομώσεων μιας και μόνο επιχείρησης, δεν θα έχει άλλη απασχόληση στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και θα είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και χωρίς επιπτώσεις στην δημόσια υγεία καταπολέμηση» .

Άρα για όσο χρονικό διάστημα ο χημικός και εταίρος του κ. Ντιγκιρλάκη ήταν ο υπεύθυνος επιστήμονας που αναγραφόταν στην με αριθμό πρωτοκόλλου 128466/23-11-2005 « Άδεια καταπολεμήσεως εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους» την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ο.Ε. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Κ. – ΝΤΙΓΚΙΡΛΑΚΗΣ Χ. , μόνο για λογαριασμό της Ο.Ε. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Κ. – ΝΤΙΓΚΙΡΛΑΚΗΣ Χ. μπορούσε να εργάζεται και να εκδίδει πιστοποιητικά απεντόμωσης –μυοκτονίας που ανέγραφαν τον αριθμό της ως άνω αδείας.
Συμπέρασμα : Εφόσον η Ο.Ε. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Κ. – ΝΤΙΓΚΙΡΛΑΚΗΣ Χ. δεν είχε μεταβάλλει τον υπεύθυνο επιστήμονά της (κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), δεν ήταν σύννομη η ανάθεση σε αυτόν απ’ ευθείας της εργασίας των απολυμάνσεων σχολικών κτηρίων κλπ. από τον Δήμαρχο ή τα ΔΣ των νομικών προσώπων του Δήμου.
Να γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7-7-2010 ο Δήμαρχος, προσπαθώντας να καλύψει την θέση του, κρύφτηκε πίσω από τους υπαλλήλους του Δήμου λέγοντας για τις επίμαχες αναθέσεις :
« κανείς δεν μου εισηγήθηκε παρά μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες , για την συγκεκριμένη εταιρεία».

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Άδειες Περιπτέρων στο Δήμο Κορινθίων

Από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου και το αναδημοσιεύουμε πιστεύοντας  ότι ενδιαφέρει  συμπολίτες μας.


Αθήνα 07.07.10


Αρ. Πρωτ.2168

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση επί των διαδικασιών χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων στη Νομαρχία Κορίνθου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α) Κορινθίας ανακοίνωσε τη χορήγηση δύο (2) χηρευουσών και δύο (2) νέων αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων στο Δήμο Ξυλοκάστρου καθώς και πέντε (5) χηρευουσών αδειών στο Δήμο Κορίνθου.
Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθενται στο τμήμα αστικής και δημοτικής κατάστασης της οικείας Νομαρχίας από τις 5-7-2010 έως και 20-7-2010.
Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών που υποχρεούνται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι στη Νομαρχία, μεταξύ των οποίων είναι και το Πιστοποιητικό Αναπηρίας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του Ν. 2556/1997, οι οποίες είναι γνωστές ως Επιτροπές του Ι.Κ.Α. για τον Ν. 2643/98.
Επομένως, είναι απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αιτήσεις και δεν έχουν Πιστοποιητικό Αναπηρίας από τις ανωτέρω Επιτροπές να προσέλθουν το συντομότερο δυνατό σε υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. για να εξεταστούν από τις εν λόγω Επιτροπές.

Πηγή : http://www.esaea.gr
ΑΝΝΑ ΘΕΩΝΑ · ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ. · Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη · Τηλ. 210 9949837 · FAX. 210 5238967

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Περιμένουμε απαντήσεις



Στις 30 Ιουνίου θέσαμε ερωτήματα προς τον κ. Πνευματικό  και την κ. Μαλατέστα δείτε εδώ και ζητήσαμε απαντήσεις με στοιχεία. Σαν απάντηση πήραμε χαρακτηρισμούς και απειλές από τον κ. Ντιγκιρλάκη. Δεν πήραμε απάντηση από  ούτε από τον κ. Πνευματικό ούτε από την κ. Μαλατέστα. Δώσαμε μερικά από τα στοιχεία που διαθέτουμε δείτε εδώ στις 2 Ιουλίου και πήραμε συγκεχυμένες απαντήσεις δείτε εδώ χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
Χτες καταθέσαμε αίτηση προς το Δήμο Κορινθίων και την Οικονομική του Υπηρεσία  με αρ. Πρωτοκόλλου 18150/6-07-2010  και ζητάμε  α) φωτοαντίγραφα των τιμολογίων για τις εργασίες  απεντομώσεων-μυοκτονιών που ανατέθηκαν από 2007-2010 στον εταίρο του κ. Ντιγκιρλάκη β) τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος Κορινθίων με τον εταίρο του κ. Ντιγκιρλάκη γ) την άδεια που διαθέτει ο εταίρος του κ. Ντιγκιρλάκη  για να εκτελεί τις  ανατεθείσες εργασίες.
Περιμένουμε απαντήσεις με αποδεικτικά στοιχεία μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Σχολιασμός της μελέτης - προτάσεων με τίτλο : Progetto Corinto της Ομάδας ομάδα Dart (Dipartimento Ambientale Reti Territorio) του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



3 Ιουλίου 2010
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ μετά από προσεκτική μελέτη του σχετικού φακέλου, θέλει να εκφράσει τους προβληματισμούς της για τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς που μας παρουσιάστηκαν από την Ομάδα των Καθηγητών της Πεσκάρα, οι οποίοι αναλυτικά κατατέθηκαν προς τον Δήμο και την ομάδα μελέτης του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα.

Ο φάκελος Progetto Corinto, περιλαμβάνει 10 ενότητες, υπογεγραμμένες από αντίστοιχα μέλη της ομάδας της Πεσκάρα, τα οποία μας έκαναν και την παρουσίαση. Σε αυτές επισημαίνουμε:

 Την «επεξεργασία σχεδίων με φουτουριστικά οράματα χωρίς όρια και περιορισμούς από την καθημερινή διαχείριση» σύμφωνα με το «όραμα στρατηγικής της τοπικής αρχής» όπως αναφέρεται στην εισαγωγή και την έλλειψη σχεδιασμού που να καταλήγει σε ένα προγραμματισμό μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επεμβάσεων, σε ρεαλιστική βάση, όπως προκύπτει και από την σύμβαση (Τρίτη ετήσια περίοδος).

 Στις κυρίες κατευθύνσεις επεμβάσεων που προτείνονται :

-Η γέφυρα του Ισθμού και ένα μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι εκτός ορίων του δήμου Κορινθίων,

-Στο λιμάνι δεν λύνεται το μεγάλο και κύριο πρόβλημα, του εμπορικού τμήματος και της προτεινόμενης μετεγκατάστασής του,

- Στην ενδιαφέρουσα πρόταση της δημιουργίας αστικού κέντρου στον σταθμό του Προαστιακού, από τη μία περιλαμβάνεται ο χώρος του στρατοπέδου ο οποίος είναι ιδιοκτησίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και περιέχει χρήσεις όπως οικιστική ζώνη δημόσιας κατοικίας που δεν γίνονται κατανοητές για τα ελληνικά δεδομένα.

-Στην αναφορά σε «δρόμους και πεζοδρόμους, για περιβαλλοντικές υποδομές συνδεδεμένες με το βιολογικό σύστημα του νερού και του πρασίνου», το ποτάμι της Κορίνθου είναι πλέον εγκιβωτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του μέσα στην πόλη και δεν έχει καθόλου νερό.

-Στο θέμα μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε αστική green way, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αναβάθμισης

-Το ίδιο και στην πρόταση «αναβάθμιση των χώρων που έχουν θέα στην θάλασσα» με «κατασκευή ελκτικών αστικών χώρων πλήρους κινητικότητας σε συνδυασμό με νέες υποδομές διαμονής αστικών υπηρεσιών, χώρων συναντήσεων κέντρων διασκέδασης», η οποία πρέπει να σχεδιαστεί με βάσει την σημερινή ιδιοκτησιακή κατάσταση του παραλιακού μετώπου από την Ποσειδωνία μέχρι το Κανταρέ τουλάχιστον.

-Στην πρόταση για πλατείες τσέπης και νέες τοπικές πλατείες που θα «προκύψουν από κινητοποίηση και την ικανότητα αυτό-οργάνωσης των οικογενειών που μόνιμα κατοικούν με την ενθάρρυνση του δήμου», χρειαζόμαστε ένα παράδειγμα μιας πιθανής τέτοιας εφαρμογής.

- Η επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση ενός πεζόδρομου που θα ενώνει κατά μήκος της ακτής τους πρόποδες της υπάρχουσας πόλης με το αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου δεν αναλύεται περαιτέρω.

-Στην Πολιτιστική Αρχιτεκτονική Τοπίου προτείνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, απαιτητική και με δαπανηρές κατασκευές, με πολλούς εμπλεκόμενους και μεγάλο χρονικό ορίζοντα.


Τελικά οι οραματικοί αυτοί σχεδιασμοί, πέραν του θεωρητικού και πανεπιστημιακού επιπέδου τους, δύσκολα, αν και θα ήταν ευχής έργο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην λύση, κάποιων έστω, από τα σημερινά ζωτικά προβλήματα της πόλης.

Δεν θα ήταν σωστό ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο πρακτικά ανεφάρμοστο που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Επιπλέον ρωτάμε αν έχει δοθεί το τεύχος της μελέτης προς τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, ώστε να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις – προτάσεις τους.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Παρεμβάσεων




 

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Θέσαμε ερωτήματα. Δίνουμε στοιχεία.

Η Κίνηση Πολιτών έθεσε δημόσια ερωτήματα ΕΔΩ και ζητούσε σαφείς απαντήσεις από δημόσια πρόσωπα που ασκούν την διοίκηση του Δήμου. Απάντησε ο κ. Ντιγκιρλάκης. Δεν απάντησαν ο κ. Πνευματικός και η κ. Μαλατέστα. Αναμένουμε την απάντησή τους.


Ο κ. Χ. Ντιγκιρλάκης έσπευσε να διαψεύσει τα ερωτήματα που έθεσε η Κίνηση Πολιτών. Δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία ή τον εταίρο στον οποίο ανατέθηκαν οι απολυμάνσεις δημοτικών και σχολικών κτιρίων και ότι όλα αυτά αποτελούν ‘κακοήθειες’, ‘συκοφαντίες’ και ‘χτυπήματα κάτω από την μέση’ από ‘τυχάρπαστους’ γι’ αυτό και θα ‘προσφύγει στην δικαιοσύνη’.

Αφού λοιπόν δεν δίνονται σαφείς απαντήσεις, δημοσιοποιούμε σήμερα ορισμένα μόνο στοιχεία που αιτιολογούν απολύτως τα ερωτήματα που θέσαμε.

1. Ο κ. Χ. Ντιγκιρλάκης είναι ομόρρυθμος εταίρος με τον κ. Κ. Γεωργόπουλο στην εταιρεία BIO-CLEAN η οποία έχει ως αντικείμενο τις απολυμάνσεις και τις μυοκτονίες, όπως φαίνεται από το καταστατικό της

2. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, μετά από εισήγηση του δημάρχου και με την συμμετοχή του κ. Ντιγκιρλάκη αποφασίζει την απ’ ευθείας ανάθεση στον εταίρο του με την υπ. Αριθμ. 273 απόφαση (Α.Πρακτικού 14/19-9-2008) 

08273 πρακτικο

3. Αντίστοιχες αποφάσεις αναθέσεων έχει πάρει τόσο ο δήμαρχος για το 2009 όσο και το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα περασμένα χρόνια


4. Πιστοποιητικά εκδίδονται για τις απολυμάνσεις των σχολικών κτιρίων και φέρουν την επωνυμία είτε της ομορρύθμου εταιρείας του κ. Ντιγκιρλάκη  είτε του εταίρου του ως ιδιώτη



ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ  ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



5. Τα παραπάνω πιστοποιητικά έχουν τον ΙΔΙΟ αριθμό αδείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (128466/23-11-05 ), δηλαδή αυτόν της ομορρύθμου εταιρείας


Είναι λοιπόν εύλογα τα ερωτήματά μας ή όχι;
Υπάρχουν πολιτικά, θεσμικά και νομικά ερωτήματα ή όχι;

Ας προσθέσουμε ορισμένα πολιτικά και θεσμικά ερωτήματα.

1. Πόσο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεών τους ασκούν άραγε τα θεσμικά όργανα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου όταν κάνουν αναθέσεις; Με άλλα λόγια, σε τι βαθμό εξετάστηκε εάν ο συγκεκριμένος ιδιώτης εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις και το συγκεκριμένο αντικείμενο;

2. Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Ντιγκιρλάκη ως Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, Προέδρου της Αναπτυξιακής του Δήμου και Αντιδημάρχου να ανατίθενται εργασίες σε ιδιώτη-εταίρο του από θεσμικά όργανα του Δήμου και Νομικά Πρόσωπα; Άραγε ως έχων την αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Νομαρχιακή Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος έτσι αντιλαμβάνεται την λειτουργία των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης; Με τέτοια πολιτική ευαισθησία συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων δημάρχων του νομού;

3. Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες τόσο του κ. Δημάρχου ο οποίος εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αναθέτει ο ίδιος όσο και της κ. Μαλατέστα ως προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού που αποφασίζει την ανάθεση σε εταίρο του κ. Ντιγκιρλάκη;

Η κοινωνία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απαιτεί διαφάνεια, ίση μεταχείριση, αξιοπιστία και χρηστή διοίκηση. Απαιτεί απαντήσεις. Τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, είναι απολύτως πολιτικά και θεσμικά.

Άραγε θα απαντήσει κανείς επί της ουσίας των ερωτημάτων; Θα αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη; Θα παραιτηθεί κανείς;